Dünyada Arge çalışmalarının bir çoğu teknolojik kolaylık sebebiyle yüklü parçacıklarla birlikte, yüksek enerjili nötronlar üreten, hidrojen izotopu reaksiyonları üzerinedir. Böylece Elektrik üretimi de bu yüklü parçacıklar ve nötronlar sayesinde gerçekleşir.
Termal Dönüşüm: Füzyon sırasında muazzam miktarda ısı üretilir, bununla geleneksel yöntemler ile buhar türbinleri ile elektriğe çevirebiliriz. Şimdiki Dünya’da ki elektriğin 80%i böyle buhar türbinleri kullanan santrallerde üretilir. Bu denenmiş ve uzmanlaşılmış bir alandır. Ancak ısıyı elektriğe dönüştürmenin ancak %33-50 arası bir verimliliği vardır. Direkt Dönüşüm: Hareket halindeki yüklü parçacıklardan direkt olarak elektrik üretmek anlamına gelir. Yani soğutucu bir sıvı ya da gazı ısıtarak buhar türbini yolu ile elektrik üretme aşaması yoktur ve termal dönüşümün düşük verimliliğine kıyasla 90% ve üstü verimlilik sağlar. Direkt dönüşüm sistemlerinden en verimli şekilde faydalanmak için nötron üretimi düşük olan reaksiyonlar gerekmektedir.
Çünkü nötronlar yüksüz oldukları için barındırdıkları enerjiyi direkt dönüşümde kullanamayız. Aşağıda reaksiyon çeşitlerinde bahsedeceğimiz gibi nötron üretimi düşük olan reaksiyonlar mevcuttur ancak, enerji ihtiyaçları çok yüksek olduğu için yakın zamanda geliştirilmeleri oldukça zordur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder